En mer demokratisk skola

Det ena efter det andra förslaget kommer ifrån högern om hur skolan ska se ut

En mer demokratisk Skola

Det ena efter det andra förslaget kommer ifrån högern om hur skolan ska se ut. Och som vän av äkta demokrati och av människans frigörelse, så bojkottar jag borgarnas absurda förslag. Högerns förslag gynnar knappast den demokratiska fostran som skolan ska ge eleverna. Vänsterpartiet vill ha en demokrati som är värd namnet i skolan och på alla andra områden i samhället.

I motsats till de borgerliga förslagen om hårdare tag, som auktoritära lärare, betyg i en alltför tidig ålder, skriftliga omdömen och ordningsbetyg, så vill vänsterpartiet att eleverna ska få mer inflytande över sin ”arbetsplats skolan”. Bland annat så ska eleverna få vara med och bestämma hur deras schema ska se ut, hur och när prov ska ges. Det är bara några av många saker som vänsterpartiet vill att eleverna ska få vara med och bestämma om i skolan.

Om hemläxor tycker vänstern att det ska avsättas tid för läxläsning i skolan. Självklart är det bra att sätta sig ner och begrunda uppgifterna på en lugn plats utanför klassrummet, men det bör ske i skolan, vem vill ha med sig jobbet hem? Tyvärr är det så att alla elever har inte möjligheten att få hjälp med läxläsningen av föräldrarna, och för att inte de ska hamna efter är det ett utmärkt förslag med läxläsning i skolan.

De graderade betygen vill vänstern få bort. Om de graderade betygen finns det mycket negativt att säga, bland annat så pluggar eleven så intensivt för ett prov i konkurrensen om de höga betygen, så risken är stor att kunskaperna bara blir ytliga, även det sociala samspelet mellan eleverna kan försämras.

Att vara källkritisk och ifrågasättande finns det inte heller tid för i jakten på de höga betygen. Och med all säkerhet finns det också en rädsla att ifrågasätta läraren, som har makten över betygen.

Vänsterpartiet tycker att istället för de graderade betygen, ska det ges intyg när kunskapsmålen i de olika kurserna är uppnådda. Det blir då ingen hets efter betygen och eleverna får mer tid att begrunda och förstå det som de läser. Och utan rädsla för att få negativa konsekvenser, kunna vara kritiska och ifrågasättande.

Vänsterpartiet är ett parti som vill göra skolan till en mer demokratisk plats, där orden demokrati, solidaritet och jämlikhet blir sanna. 

 

Johan Fritz
 

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *