Skärpta krav på de arbetslösa.

Av Tony och Lotta.

  

Skärpta krav på de arbetslösa.

 

   I ett tal i Lund inför åhörare den 15/3 på ekonomihögskolan meddelade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att kraven på de arbetslösa kommer att skärpas ytterliggare. Propositionen, som läggs fram i veckan, är tänkt att träda i kraft den 2 juni i år och innebär bla. att arbetslösa kan tvingas att flytta inom landet. Förslaget i sig är ingen nyhet då arbetslösa redan idag måste söka arbete utanför sin hemort, men om en skärpning av reglerna genomförs kan det innebära att en familj, där ena maken/makan arbetar och den andra är arbetslös, tvingas att flytta från sin hemort och partnern tvingas säga upp sig från ett arbete. Plus minus noll i arbetslöshetsstatistiken och en tragedi för familjen som tvingas att lämna familj, vänner och hemort.
 Som arbetsmarknadsminister har Sven Otto Littorin stirrat sig blind på olika förslag att straffa de arbetslösa och likt en papegoja upprepar han som svar på kritiska frågor att han vill att människor skall ha 100% av en lön och inte 65, 75 eller 80 procent. Ja, vem vill inte det, och varför sänker han i så fall ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen? Regeringens arbetsmarknadspolitik har hittills mest gått ut på att på att bedriva en häxjakt på de arbetslösa och införa skattesubventioner för höginkomsttagare, en politik som hittills inte har skapat nya arbetstillfällen eller minskat arbetslösheten. När det gäller möjligheten att starta nya företag så har starta eget bidraget slopats vilket innebär att den arbetslöse, som hade hoppats få en nystart genom att bli egen företagare, får lägga de planerna på hyllan. Som arbetslös får man inget lån på banken och att skrapa ihop ett startkapital med de ersättningsnivåer som den nya regeringen har infört för arbetslösa är en omöjlighet.
Som vänsterpartister blir vi illa berörda av den syn som vår regering har på de arbetslösa. Den sociala utslagningen i samhället kommer att öka och de pengar man sparar in på de arbetslösa kommer att ätas upp av ökade kostnader för socialbidrag och sjukvård när utslagningen ökar och detta i sin tur ökar den psykiska och fysiska ohälsan. Vänsterpartiet vill istället återställa ersättningsnivåerna och ge statliga lånegarantier för den som vill starta eget samt ha en satsning på åtgärder som stimulerar skapandet av nya arbetstillfällen, både inom den offentliga och den privata sektorn, bla genom satsningar på glesbygd, en utbyggnad av den offentliga sektorn, undantag från sjukersättningsreglerna för småföretag och schablonbeskattning med klara regler för småföretag med upp till 5-6 anställda.
Med facit i hand kan man konstatera att den nya regeringen som gick till val på arbetslinjen har valt en politik som går ut på att bekämpa de som är arbetslösa. Vi i Vänsterpartiet vill istället bekämpa arbetslösheten.

 

Tony Rosendahl                 Ordförande för Vänsterpartiet i Katrineholm

Lotta Back                         Gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *