Lönedumpning

Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta över borgarnas syn på arbetslösa men det är nog mest synd om damerna och herrarna som har en sån födömande inställning till arbetslösa.

  

Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta över borgarnas syn på arbetslösa. Men det är nog mest synd om damerna och herrarna som har en sån fördömande inställning till arbetslösa.

Enligt den borgerliga retoriken är arbetslösa bekväma människor som hellre vill gå på "bidrag" än att jobba och det enda sättet att sätta fart på dem är att sänka arbetslöshetsförsäkringen.

Är det legitimt att kalla sig för arbetarparti när man höjer avgiften till a-kassan, gör det svårare att kvalicifera sig till att få a-kassa och kraftigt försämrar ersättningen, samt har en syn på arbetslösa som inte stämmer med verkligheten.

Innan alliansen kom till makten kunde arbetslösa tvingas att ta ett jobb som ger 90 % av a-kassan.

Så är det även med den nya regeringen och som på det ena och det andra sättet försämrar för de nuvarande arbetslösa och kommande.

Borgarna har bland annat gjort så att arbetslöshetsförsäkringen redan efter 300 dagar sänks till 65 % av tidigare inkomst

Det är inte så svårt att räkna ut att en arbetslös som har ersättning på 65 % av lönen kan tvingas ta ett jobb som ger 90 % av den 65 % ersättningen. Det är så här lönedumpning går till och jobben som alliansen kan tänkas få fram, kommer att vara lågavlönade jobb som pressar ner det allmänna löneläget. Så en av meningarna med hög arbetslöshetsförsäkring är just för att undvika lönedumpning. Vänsterpartiet vill att ersättningen ska återställas och att den på sikt höjs till 90 % av tidigare inkomst.

Vi vill passa på att ge alla människor en klapp på axeln som vägrar vara tysta och se på när kapitalismen skövlar vår jord och utnyttjar människor till att göra de rika rikare.

Johan Fritz och Michael Heimer, vänsterpartiet Katrineholm

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *