Spioneri och angiveri

I dagarna har det kommit fram att Säpo har ett samarbete med de kommunala bostadsbolagen i Göteborg. Genom samarbetet vill Säpo få fram information om möjliga ”fundamentalister” och potentiella ”terrorister”.

   I dagarna har det kommit fram att Säpo har ett samarbete med de kommunala bostadsbolagen i Göteborg. Genom samarbetet vill Säpo få fram information om möjliga "fundamentalister" och potentiella "terrorister". Man anser att förorterna är en grogrund för just "fundamentalism" och "terrorism" och man vill lära känna de "miljöer" som ger upphov till detta. Vidare vill Säpo utöka detta samarbete med andra bostadsbolag i landet vilket leder till frågan om ett sådant samarbete redan sker idag i Katrineholm med KFAB eller om förberedande kontakter om detta har tagits. Som vanligt är Säpo ute och cyklar och pekar ut en befolkningsgrupp som mer brottsbenägna än andra och drar sig inte för att skapa ett system av "angivare". Vi får inte glömma att för inte så länge sedan föreslog Folkpartiet att lärarna skulle ägna sig åt spioneri och angiveri och anmäla elever som kunde tänkas ha radikala åsikter samt vara potentiella "terrorister". Vidare vill dagens regering ge militären rätt att avlyssna både mobilsamtal och email korrespondens över gränserna. Vad är det för övervaknings samhälle vi är på väg mot och vad är det för paranoia som får myndigheter och politiska partier att utarbeta förslag som mer hör hemma i diktatur och polisstater än en modern demokrati? Varför är det också alltid bara en befolkningsgrupp som pekas ut? Man måste också fråga sig vilken juridisk grund det här såkallade samarbetet står på? Är den här verksamheten som både Säpo och de kommunala bostadsbolagen ägnar sig åt förankrad i Svensk lagstiftning?

   .Att de kommunala bostadsbolagen ägnar sig åt spioneri och angiveri gentemot sina egna hyresgäster måste betraktas som anmärkningsvärt. Anser man att åsiktsregistrering och spioneri tillhör bostadsbolagens verksamhet och hur går det till i praktiken? Ringer man Säpo när man hör någon uttala kritik mot tex. Israels ockupations politik eller USA.s utrikespolitik och talar om att man har upptäckt en potentiell terrorist? Vad händer sedan? Vidarebefordrar Säpo uppgifterna till utländska säkerhetstjänster med de risker som det då innebär för den enskilde som drabbas. Kommer de att hamna på USA.s terrorlista med spärrade bankkonton och inskränkningar i den personliga friheten som följd?
 
   Det här är viktiga frågor som måste tas upp till diskussion. Hur mycket inskränkningar i den personliga integriteten är vi beredda att tåla och är det så att vi vill ha ett övervakningssamhälle där Säpo och militären ges fria händer att spionera på den egna befolkningen? Tidningarna har idag inte gjort något större nummer av det här avslöjandet vilket förvånar något. Den dagen Säpo kontaktar redaktionerna (om de inte redan har gjort det) och ber de om "samarbete" kanske de tar frågan mera allvarligt. I slutändan kan det här innebära att det bidrar till att islamofobin brer ut sig i samhället men att även andra befolkningsgrupper utsätts för övervakning. Vilken grupp blir det härnäst? Latinamerikaner då de kan vara "potentiella" knarksmugglare, människor från de forna öststaterna då den kan vara "potentiella" människosmugglare, fackligt förtroendevalda som är "potentiellt" samhällsekonomiskt
farliga eller varför inte alla människor som propagerar för ett solidariskt och jämställt samhälle då de kan var "potentiella" uppviglare och våldsverkare?

Tyvärr är det så att det verkar var fördomar och inte verkliga hot som styr beslutsfattandet i dagens Sverige.

Tony Rosendahl

Ps. Skulle inte förvåna mig om jag hamnar i Säpo:s register efter den här artikeln! He He.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *