Drogpolitisk konferens

Fredagen den 11/5 höll Vänsterpartiet en drogpolitisk konferens i Stockholm anordnad av Vänsterpartiets riksdagsgrupp med Alice Åström som ansvarig samordnare. Inbjudna var Vänsterpartiets medlemmar, intresseorganisationer, media samt riksdagens ledamöter och anställda. Vi var 6 personer från Vänsterpartiet i Katrineholm som åkte för att delta på konferensen. Rapporten ”Knarkare är också människor” presenterades av vänsterledamöter från social och justitieutskotten.

Konferensen inleddes av Alice Åström som hälsade alla välkomna och berättade om bakgrunden till rapporten. Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries höll sedan ett anförande kring debatten runt droger och drogpolitik.

Överläkare Johan Franck från Karolinska institutet höll sedan en ingående föreläsning om behandling av narkotika beroende. Statistik förekom flitigt och olika läkemedel och behndlingsmetoder presenterades. Övriga talare var Anders Tengström, forskningschef på FORUM vid Maria ungdom samt Pi Högberg. utredare vid Statens folkhälsoinstitut som berättade om droger och missbruk ur ett folkhälsoperspektiv.

Efter lunchen presenterades själva rapporten av Alice Åström, Elina Linna, Eva Olofsson och Lena Olsson. Därefter var det dags för opposition till rapporten där opponenterna var Berne Stålenkrantz från Svenska Brukarföreningen, Sonja Wallbom från RFHL samt Lasse Siggelin från Hassela. Synpunkterna på rapporten varierade och Alice Åström påtalade att rapporten är inte ett färdigt förslag från Vänsterpartiet utan är tänkt som en startpunkt som skall utvecklas.

Avslutningsvis var det dags för frågor till panelen och på grund av tidsbrist blev det tyvärr inte myclket debatt kring ett viktigt ämne som alltför många politiker inte vill prata om.

Tony Rosendahl

Klicka här för att ladda ner rapporten som pdf-fil.

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *