Bevara Allmännyttan

I ett par artiklar och debattinlägg i KK den senaste tiden har vi kunnat läsa om stopplagen som avskaffas den 1:sta Juli och som innebär att det är fritt fram för kommuner att sälja ut allmännyttan och förvandla dessa till bostadsrätter. Eva Callhammar, Folkpartiets ordförande i Katrineholm samt övriga borgerliga partier vill att delar av KFAB säljs ut och förvandlas till bostadsrätter med hänvisning till att människor som äger sin egen bostad tar mer ansvar samt att statusen på områden som Nävertorp och Norr skulle höjas.

        Att äga sin egen bostad är ingenting som Vänsterpartiet är emot, tvärtom, men att inte se helhetsbilden av vad allmännyttan står för samt att nedvärdera de områden där KFAB äger hyreshus, och de människor som bor i dessa hus, är ingenting annat än en osmaklig syn på människor som inte vill eller kan äga sin egen bostad. Jag skulle vilja veta vilka grunder man har när man menar att dessa områden har låg status. Är det för många invandrare, arbetslösa, barnfamiljer eller pensionärer, eller kanske för många vanliga arbetare utan högre inkomster som man menar gör dessa områden oattraktiva?

   Hyresgästerna har inte möjlighet att köpa loss sina lägenheter skriver man i tidningen men det finns faktiskt en marknad med bostadsrätter och villor i Katrineholm för den som vill skaffa en egen bostad. Problemet är bara att alla vill inte låsa sig vid en egen bostad utan föredrar att hyra samt att alla har inte pengar eller möjlighet att ta lån och då blir det ingen bostad. Därför är det viktigt med den sociala och samhällsnyttiga funktionen som allmännyttan uppfyller genom att kunna erbjuda människor ett boende. Rätten till boende är en grundläggande rättighet och när den privata marknaden inte kan erbjuda alla människor någonstans att bo så måste staten och kommuner ta ett ansvar.

   Människor befinner sig alltid i olika skeden av sina liv och anpassar också sitt boende därefter. När man som ung flyttar hemifrån till sin första bostad vill man kanske inte låsa sig och äga en lägenhet utan föredrar att hyra. Har man dock ingen fast inkomst, man kanske har timvikariat eller tidsbegränsad arbete, är det inte säkert att man får hyra av en privat hyresvärd. Är man nyinflyttad till Sverige och vill komma igång med sitt nya liv vill man ha ett boende. Har man fel efternamn och hudfärg är det oftast bara allmännyttan som kan erbjuda en lägenhet.

   Alliansregeringens politik på bostadsområdet kommer att leda till en ökad segregering i samhället och tvinga människor att lämna sina hem till förmån för de med en välfylld plånbok. Jag hoppas att Socialdemokraterna i Katrineholm orkar stå emot kraven från oppositionen om att sälja ut allmännyttan. Där har ni stöd av Vänsterpartiet. Och ja, jag bor själv i en bostadsrätt om det är någon som vill klaga på det, men det hindrar inte mig från att se vilken viktig funktion som allmännyttan uppfyller. Från hyresrätt till villa, alla får välja hur de vill bo, men alla skall ha rätt till ett boende!

 

Tony Rosendahl

Ordförande för Vänsterpartiet i Katrineholm

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *