Läxläsning i skolan

Jag är en varm förespråkare för att det ska införas hjälp med läxläsning i skolan. Ofta bemöts jag med att iden skulle vara ”vänsterflum”. Uttrycket vänsterflum kommer inte oväntat ifrån borgerligheten när jag pratar om förslaget.

Vänsterpartiet vill införa läxläsning i skolan.

Jag är en varm förespråkare för att det ska införas hjälp med läxläsning i skolan. Ofta bemöts jag med att iden skulle vara ”vänsterflum”. Uttrycket vänsterflum kommer inte oväntat ifrån borgerligheten när jag pratar om förslaget.

Jag kan inte förstå varför det skulle vara flummigt att vilja att alla barn får ta del av kunskap samt att alla barn får samma möjlighet att uppnå målen i skolan..

För tyvärr är verklighet så, att alla föräldrar inte kan hjälpa sina barn med läxorna. Det finns många olika orsaker till varför. Det kan t.ex. vara att föräldrarna inte kan språket.

Tänk ett barn som gång på gång inte har läxan gjord när han/hon kommer till skolan och ser att kamraterna har gjort den.

Att känna sig utanför och värdelös blir tyvärr nog ett faktum då. Att barnet blir skoltrött och kanske till drar på sig negativ uppmärksamhet är inte omöjligt. När elever har blivit skoltrötta så är jag övertygad om att det inte handlar om omogenhet eller lathet. Utan det handlar om djupare saker än så.

Vi vuxna måste börja ta ett bättre ansvar för barnen, och titta efter varför skoltröttheten infinner sig och göra något åt den. Där spelar vänsterpartiets förslag om läxläsning i skolan en betydligt viktig roll.

En annan intressant aspekt på varför läxorna ska göras i skolan är när eleverna kommer upp i ålder och dagarna blir längre och även för de barn som går på fritids efter skolan. Att då ha med sig en massa skolarbete hem skapar stress och gör att eleven får sätta sina fritidsintressen åt sidan eller stressa för att hinna med dem. Så en skoldag blir vissa dagar väldigt långa, när man räknar in tiden för läxor.

Motargument som att det måste finnas hemläxor för att barnen ska lära sig något protesterar jag emot. Med tanke på de långa skoldagarna så tar eleven till sig nog med kunskap för en dag. Det är bara att gå till sig själv och ställa sig frågan om man vill ha mer arbete efter en redan lång arbetsdag.

Jag vill skapa en tanke till dem som kallar vänsterpartiets förslag för ”vänsterflum” att tänka sig in i situationen att det kunde lika gärna vara de som inte kan hjälpa sina barn med läxorna.

Det kunde lika gärna varit du och din familj som varit tvungna att fly ifrån ditt land,

då makthavarna har bestämt att bomber ska falla över ditt huvud.

Du kommer till ett land och har svårt för att lära dig språk. Sen kommer ditt barn och vill ha hjälp med läxorna. Och du kan inte hjälpa till. Maktlös ser du hur ditt barns motivation för skolan blir sämre och sämre.

Det här var bara ett exempel på hur verkligheten kan se ut.

Vi i vänsterpartiet i Katrineholm ser det som en självklarhet att vi måste sätta in mer resurser i skolan, så att alla barn kan få den hjälp och stöd den behöver för att klara målen.

Vi vill att det ska satsas mer pengar i skolan så vi kan möta alla elevers olika behov.

Johan Fritz medlem i vänsterpartiet i Katrineholm

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *