Flyktingbarn

Debatten kring mottagande av ensamstående flyktingbarn har debatterats både i fullmäktige och tidningarnas debattsidor. Solidariteten med utsatta människor, framförallt barn, måste överväga den ekonomiska frågan som ibland används som svepskäl för att inte solidariskt ta hand om de flyktingbarn som kommer till Sverige.

  

Flyktingbarn och avtal med Migrationsverket.

 

   Debatten i Katrineholm om mottagande av ensamma flyktingbarn, dvs. barn som anländer till Sverige utan föräldrar, har förts på sista tiden. Sammanlagt handlar det om cirka 500-600 barn vilket skulle innebära cirka 2 barn per kommun om alla kommuner solidariskt ställde upp och tog emot dessa barn. Att ta hand om de flyktingar som Katrineholm har tagit emot har förts fram som ett argument från Socialdemokraternas sida för att inte ta emot fler. Det är riktigt att vi skall ta hand om de som har anlänt men argumentet förlorar slagkraft när man säger att kommunen har tagit emot den kvot som vi skulle ha åtagit oss genom ett avtal men samtidigt väljer att inte skriva på ett avtal med migrationsverket vilket hade gett kommunen extra ekonomiska resurser som krävs för att sätta in i integrationsarbetet genom tex.  praktikplatser för de som läser på SFI.

 

   När det gäller frågan om de ensamma flyktingbarnen så måste solidaritetsprincipen överväga den ekonomiska frågan. I kommunala sammanhang så är kostnaden för att ta emot ett ensamt barn liten jämfört med andra utgifter. Det utrymmet måste vi kunna kosta på oss.

   Den humanistiska synen saknas ibland i debatten och det är lätt att glömma bort att det är barn vi pratar om. Barn utan sina familjer, ensamma och rädda i ett främmande land och som kanske bär på traumatiska upplevelser från sina hemländer. Att sen inte bli välkomnad och omhändertagen i det nya landet förstärker traumatiseringen.

 

   Att ta emot ett par flyktingbarn är något som kommunen kan kosta på sig anser jag. Att rika kommuner inte gör det är inget argument utan Katrineholm bör visa vägen för övriga kommuner, dels genom att skriva ett avtal med migrationsverket och dels vara ett föredöme genom att ta emot ensamstående flyktingbarn. Jag uppmanar Kommunalråden att tänka om på dessa punkter och efterlyser en gemensam syn från samtliga partier i fullmäktige.

 

Tony Rosendahl

Ordförande för Vänsterpartiet i Katrineholm

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *