Krav på kollektivavtal

Som ni kanske vet så har Vänsterpartiet inlämnat en motion tillsammans med Socialdemokraterna om krav på kollektivavtal vid upphandlingar. Beslutet som togs i Haninge kommun ger goda förhoppningar om att få igenom samma krav här i Katrineholm.

Följande utdrag är hämtat ur ett utskick från LO-distriktet i Stockholms Län. 

Moderatstyrda kommunledningen i Haninge splittrad – (S) vann omröstning om kollektivavtal vid offentliga upphandlingar tack vare två centerpartister som röstade med oppositionen….. 

…..Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag till tillägg var att de företag som lägger anbud i kommunens upphandlingar ska redovisa att man följer etiska regler samt följer de gängse regler som gäller på svensk arbetsmarknad, bland annat att de har kollektivavtal. Tack vare att två centerpartister vid omröstningen röstade på oppositionens förslag så gick det igenom med röstsiffrorna 32 mot 29. 

-Offentliga upphandlingar ska inte ske under löne och villkorskonkurrens utan om bästa kvalité säger Kennth Forsberg (S) som är ledamot av kommunfullmäktige och även ombudsman för målarförbundet……

Förhoppningen är naturligtvis att fullmäktige i Katrineholm antar motionen. Kollektivavtalen som reglerar löner och andra arbetsvillkor är en garanti mot lönedumpning och ett skydd för både arbetstagare och seriösa arbetsgivare samt även en garanti för att kommunen inte hamnar i en Vaxholms situation med byggplatser satta i blockad.

Tony Rosendahl
Ordförande

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *