Att resa till Kina är ett dumt beslut Fredrik Reinfeldt.

Kina har sin syn på demokrati. Den synen på demokrati skiljer sig på många plan från vår syn. För det första är Kina ett land bestående av många stater/provinser som kuvats till underkastelse av en mångfald ”Starka ledare”. För att hålla ett mångprovisiellt land utanför inbördeskrig krävs totalitärt styre. Glöm bort påverkan. Den typen av retoriska försök att påverka kommer snart att falla ihop på likt ett korthus. För, på samma sätt skulle Kina falla sönder i mindre och självstyrande stater i den stund Europeisk demokrati införs. Det vill inte dem som styr Kina. Det kan inte du ändra på Fredrik Reinfeldt.

 Kina har sin väg fastlagd även när det gäller mänskliga rättigheter. Deras väg är Inte den väg vi valt att följa. Det vill säga FN: s deklaration om mänskliga rättigheter. Kina kan inte följa vårt exempel. Kina vill inte följa vårt exempel. Kina vill inte tappa ansiktet. Kina vill inte veta vad vi vill. Kina vill bara veta att vi begriper det. Men lite västerländska pengar skulle inte skada. Vi får inte glömma bort att Kina vill ha våra företagare och innovatörer. Bara vi vet hur vi skall bete oss i Kina på möten med Dem som styr. Korten på bordet Fredrik Reinfeldt. Inte handlar det väl om Tibet eller demokrati? Inte reser väl du till Kina för att säga ifrån? Nog reser du till Kina för att tala om att Sverige är ett bra land som inte lägger sig i inre affärer oavsett hur många som offras på Kinas, historiskt sett, blodiga altare.

 Jag har upprepat Kina i min text och med det menar jag att Kina inte är folkets Kina utan en styrande elits fattade beslut över hur landet skall hållas samman. Om Kina anser sig stå utanför vårt sätt att tänka, följa demokratiska regler och lagar samt ekonomiska avtal stater emellan så liknar det sagan om det Fria landet i väst. Den sagan börjar med krig mot Kungen som ansågs sig ha rätten över landets tillgångar. Kanske måste det även till i Kina att några modiga kvinnor och män kastar Te överbord? Problemet kommer ändå att kvarstå. Det fria Kina behöver fiender för att uppleva sig självt som fritt. Allt för väl borde vi komma ihåg landet i väst, USA, som också hävdar sin rätt att vara De fria. Samma visa som i det forna Sovjet unionen. Numer heter länderna som vill vara fria Kina och USA. Kina och USA äger samma problematik. Dom kan inte vara fria med mindre att någon vill göra dem ofria. En kraft dom måste göra sig fria från, oavsett konsekvenserna. Ja nu tycker även jag att det börjar lukta lite väl mycket paranoia. Tyvärr är det summan av ett "Fritt lands" chanser att överleva. Bästa Fredrik Reinfeldt. Åker du så ha med dig medicin.  

Lennarth Dahlberg

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *