Landstingets ekonomi

Landstingets Hälso och sjukvårdsnämnds skenande underskott är nu uppe i hisnande 250 miljoner kronor. Samtidigt satsas närmare 40 miljoner kr på en utbyggnad av muséet i Nyköping.

Kultur i all ära. Jag är den förste som tycker att kultursatsningar är bra men när det samtidigt finns ett hisnande underskott på vårdsidan, ja, då tvekar inte jag på vad som behöver prioriteras.

Varslet på 60 personer i landstinget är nog bara början. Vill man hämta in underskottet på 250 miljoner så är fler åtgärder att vänta. Tongångarna som hörs tillhör de gamla bekanta. Lägg ner Kullbergska, vi har inte råd med tre sjukhus i Sörmland, kvalitet framför närhet, effektivisera, verksamheter måste stängas mm.

Som bekant så är det Kullbergska sjukhuset som man först sneglar på när det är dags för besparingar. Katrineholmarna anklagas för bymentalitet och att inte se till helheten men vem är det som egentligen har den inställningen? Aldrig att man hör ett ord om att Eskilstuna eller Nyköping skall dra sitt strå till stacken. Vi är nog lika bra kålsupare allihopa när det gäller lokalpatriotismen kring våra sjukhus.

Mot bakgrund av detta är det därför viktigt att se på vilka möjligheter det finns för effektiviseringar inom en toppstyrd organisation som landstinget. Besparingar och effektiviseringar samt en översyn av sjukvårdsorganisationen i Sörmland är nödvändigt , men jag är rädd för att det inte räcker för att hämta in det underskott som det borgeliga styret, med hjälp av två politiska vildar, har orsakat.

Kullbergska sjukhuset, med ett upptagnings område runt 60 000 personer, har redan blivit av med en del verksamhet och riskerar att bli av med ännu mer den närmaste tiden. Därför tycker jag att det är dags att på allvar diskutera frågan om en höjning av landstingsskatten. En höjning på 50 öre skulle inbringa cirka 200 miljoner kronor. Detta tillsammans med övriga åtgärder som jag beskrev tidigare torde räcka till för att fortsätta driva och utveckla samtliga sjukhus i Sörmland samt värna närvårdsprincipen.

Skattehöjningar är inte populära men om det behövs för att klara välfärden så är inte jag främmande för det. Lägg därtill att Sörmland har regionens lägsta landstingsskatt.

Tony Rosendahl

Ordförande

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *