Pudlar och annat

Global finanskris, lågkonjunktur, budget, krispaket i landstinget, partiledardebatt och Mona Sahlins svängningar från höger till vänster och tillbaka till höger. De senaste veckorna har varit händelserika på den politiska fronten. Den globala finanskrisen och lågkonjunkturen med de skenande varslen som följer i dess spår ger anledning till oro. Med en sönderslagen välfärd så är Sverige dåligt rustad för att ta hand om de varslade och redan arbetslösa. De 1,5 miljarder extra som regeringen utlovade för att arbetsförmedlingen skulle kunna arbeta med riktade åtgärder gentemot de som varslats har visat sig vara pengar som AF redan förfogar över men som omfördelas internt. Några extra medel har man inte delat ut från regeringens sida.

 

 Gårdagens partiledardebatt cementerade borgarnas syn på de arbetslösa att de mår bäst av låga ersättningar och höga avgifter. Så möter en borgerlig regering en lågkonjunktur! Efter att ha sett debatten och läst tidningskommentarerna idag kan man konstatera att på "vänsterkanten" var det Lars Ohly som gjorde bäst intryck. Han levererade vänsterns budskap utan att hemfalla åt alltför mycket "retorik".

 Mona Sahlins agerande under den senaste veckan har varit märklig. Först fortsatte hon högervridningen av S genom att ingå en allians med MP och samtidigt uttala att dörren för V var nu definitivt stängd även om V skulle krypa till korset och acceptera Sahlins direktiv. Efter massiv intern kritik där det visade sig att hon inte hade förankrat beslutet i vare sig VU, partistyrelsen, distriktet eller LO-förbunden gjorde hon en halv pudel och menade att det hon hade sagt hade hon aldrig sagt alternativt blivit misstolkad. Dörren var öppen eller stod åtminstone på glänt och Lars Ohly var välkommen att kliva in genom dörren. Snabbt därefter var hon tillbaka på ruta ett med en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med MPs båda språkrör där man återigen krävde att V ställer upp på deras direktiv. Argumentationen om att V måste acceptera utgiftstaket blir löjeväckande när det visar sig att S egen skuggbudget spräcker utgiftstaket! Partiledardebatten igår gjorde ingen klokare på om V var välkommen i ett samarbete eller inte. Både Sahlin och Wetterstrand hade uppenbara svårigheter att förklara huruvida man ville ha ett samarbete eller inte. De borgerliga partiledarna kunde knappt dölja sin förtjusning.

 Frågan man ställer sig naturligtvis är hur påverkar Sahlins utspel situationen lokalt. I Eskilstuna var S snabb med att gå ut och förklara att man fortsätter samarbetet med V. I Katrineholm, där V inte har något formellt samarbete med S, har inga officiella uttalanden gjorts eller kontakter tagits från S sida. Däremot är ett möte inplanerat på tisdag för att diskutera budget. Lägg därtill att S i landstinget blåste vänsterpartiet tidigare i år.

 Landstingsmajoriteten bestående av s, fp och mp presenterade förra veckan sitt krispaket. För Katrineholms del innebär det att respiratorsplatserna och 10 vårdplatser försvinner, något som har väckt reaktioner bland personalen på Kullbergska och frågan som uppstår blir naturligtvis, kan man garantera patientsäkerhet när man inte längre har tillgång till respiratorsplatser? Det som jag personligen känner mest obehag inför är att den palliativa avdelningen i Nyköping läggs ner vilket innebär att patienter i livets slutskede måste vårdas hemma.

 Vänsterpartiets egen budgetmotion kan ni hitta på Vänsterpartiet Rikssidorna 

 Tony Rosendahl
Ordförande

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *