Hotet mot kommunen

Den borgerliga regeringens vägran att skjuta till pengar till kommunerna utgör ett allvarligt hot mot den kommunala servicen och verksamheten. Staten har ont om pengar sager Jan Björklund, partiledare för folkpartiet, tillika skolminister, och tillägger att kommunerna måste ta sitt ansvar. Fredrik Reinfeldt sager också att regeringen har begränsat med resurser och att det kommunala självstyret skall gälla även under dåliga tider.

Därmed avsäger sig regeringen all ansvar för situationen I kommuner och landsting. Efter att ha sänkt skatter för 85 miljarder, som man delvis har finansierat genom lån och därmed bidragit till staterns dåliga finanser, vägrar regeringen att agera under en finanskris som riskerar att skicka ut 15 000 offentlig anställda I arbetslöshet. Vi kan gissa oss till vilken effekt det kommer att ha på skolan, vården och omsorgen. Man har satt kommunerna I en rävsax där man har att välja på kraftiga nedskärningar eller rejäla skattehöjningar för att täcka upp ett sviktande underlag. Vad det innebär för Katrineholms del återstår att se och vi kan bara hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och ändrar sig när man lägger vårbudgeten i April.

Tony Rosendahl
Vänsterpartiet

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *