Krisen kräver samhällsansvar

Kommuner och landsting befinner sig i ett nödläge. Här i Sörmland brottas landstinget med mycket stora ekonomiska problem. Länets kommuner kämpar med ekonomin, besparingskraven ökar och nästa steg blir uppsägningar av personal.

 Försämringar i a-kassa och sjukförsäkring gör att kommunernas utgifter ökar. Frysta statsbidrag motsvarar 14 000 heltidsanställda, i första hand kvinnor.  Allt mer riktade statsbidrag försvagar dessutom det kommunala självstyret.
Välfärden befinner sig i ett krisläge. Enligt Konjunkturinstitutet behövs det 14 miljarder nästa år för att behålla dagens nivå på välfärden.
Satsning på välfärdstjänster har stort stöd hos svenska folket. Nio av tio föredrar god kvalité i välfärden framför sänkt skatt.
Men regeringen gör tvärtom och prioriterar skattesänkningar i 80-miljardersklassen, främst för dem som redan har det gott ställt.
Krisen kan inte mötas med drastiska nedskärningar. Vi har inte råd med försämringar i skolan, vården eller omsorgen. Vi har inte råd med nedskärningar som bara späder på arbetslösheten.
Vänsterpartiet i Sörmland kräver av regeringen
–    Ta samhällsansvar. Ge kommuner och landsting ekonomiskt tillskott
för att rädda välfärden och förhindra uppsägningar.
–    Slopa balanskravet. Nedskärningar i kommuner och landsting
förvärrar bara lågkonjunkturen.

Åsa Folkhögskola 2009-03-28

Vänsterpartiet Sörmlands årskonferens

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *