artikel

Vad vill (V)i EU?

Vänsterpartiet är idag det enda riksdagspartiet som har en EU-kritisk hållning. Vi respekterar resultatet av folkomröstningen men vi kommer att fortsätta att vara kritiska i vårt hållningssätt gentemot den överstatliga koloss som EU har utvecklats till. Vänsterpartiet kommer att fortsätta att försvara demokratin och så länge Sverige är med i EU så gör vi vad vi kan för att påverka. Vi kommer att fortsätta rösta emot förslag om ökar EU:s makt och att arbeta utifrån våra socialistiska och feministiska grundvärderingar.

Vänsterpartiet är idag det enda riksdagspartiet som har en EU-kritisk hållning. Vi respekterar resultatet av folkomröstningen men vi kommer att fortsätta att vara kritiska i vårt hållningssätt gentemot den överstatliga koloss som EU har utvecklats till. Vänsterpartiet kommer att fortsätta att försvara demokratin och så länge Sverige är med i EU så gör vi vad vi kan för att påverka. Vi kommer att fortsätta rösta emot förslag om ökar EU:s makt och att arbeta utifrån våra socialistiska och feministiska grundvärderingar.

Vad vill då vänsterpartiet? Vänsterpartiet står upp för medborgerliga fri- och rättigheter. Precis som vi här i Sverige arbetar emot FRA-lagen så arbetar vi emot att EU ska få utökade möjligheter att kontrollera människor.

Tillsammans med den europeiska vänstern, och andra politiska krafter som värnar om demokratiska ideal och respekten för alla människors lika värde, kommer Vänsterpartiet att bekämpa rasismens och intoleransens spridning i Europa.

Vänsterpartiet vill stärka de fackliga rättigheterna och den svenska kollektivavtalsmodellen, och vi kan inte accepterar att företagens vinstintressen och social dumpning ska gå före rätten till trygga arbetsvillkor och rimliga löner. Vi vill garantera strejkrätten och rätten för svenska fackförbund att kräva kollektivavtal också av företag från andra EU-länder.

Vänsterpartiet vill intensifiera arbetet mot sexslaveri och människohandel i EU. Vi kommer även att ta fajten mot de konservativa partier som vill lägga fast en familjepolitik som bygger på gammaldags hemmafruideal och mot de fundamentalistiska lobbygrupper som vill inskränka kvinnors rätt till abort och HBT-personers rättigheter.

När det gäller välfärdspolitiken anser vi att EU inte skall lägga sig i hur de enskilda länderna utformar den. Förslag som hotar finansieringen av sjukvården måste dras tillbaka liksom idén om att handla med välfärdstjänster på samma sätt som man handlar med varor. I sin iver att organisera välfärdstjänster genom marknader, urholkar EU en offentligt beslutad och verkställd välfärdspolitik. EU ska inte besluta om skatter. EG-domstolens allt vanligare tilltag att utfärda domar som påverkar ländernas skattepolitik måste stoppas.

Vänsterpartiet vill att alkoholpolitiken ska bestämmas nationellt och bedrivas utifrån sociala grunder – inte affärsmässiga.

Vänsterpartiet vill prioritera klimatfrågan både nationellt och internationellt. Det behövs tuffa åtgärder mot utsläpp och andra miljösynder samtidigt som det behövs stora investeringar för att ställa om transporter och energiproduktion. Idag är det inte tillåtet för de enskilda medlemsländerna att gå före och ha strängare miljökrav än de EU beslutat om. Vi anser att det är en orimlig begränsning av länders miljöpolitik och något som vi vill upphäva.

Jordbrukspolitiken är både dyr och byråkratisk . Vi vill att jordbrukspolitiken ska styras nationellt och att ekologisk produktion ska gynnas. Vänsterpartiet vill även förändra EU:s regional- och strukturstöd som är kostsam och ineffektiv. Det handlar om hundratals miljarder kronor som omfördelas mellan länder och regioner och som göder EU-byråkratin, vilket leder till att många av dessa miljarder försvinner eller används felaktigt. Kravet på en 30- till 50-procentig medfinansiering ur offentliga medel leder till en stark EU-styrning av den svenska regional- och strukturpolitiken. Vi vill att EU:s regional- och strukturstöd enbart ska gå till de fattigaste länderna och regionerna för bostadsbyggande och annan livsnödvändig infrastruktur. Om jordbrukspolitiken åternationaliseras och regionalstöden bantas skulle skattebetalarnas avgift till EU minskas rejält. De pengarna skulle då kunna användas på ett betydligt bättre sätt, till exempel för att rusta upp sjukvården och annan offentlig verksamhet.

Vänsterpartiet vill humanisera EU:s asyl- och flyktingpolitik så att varje människa inom EU tillerkänns sina mänskliga rättigheter oavsett ursprung eller medborgerlig status. Mot cyniska förslag om särbehandling och hårdare tag ställer vi en inkluderande politik, där arbete, bostad, utbildning och vård är allas lika rättigheter. Vi vill se en handel på rättvisa villkor länder emellan med respekt för fattiga människors ekonomiska och sociala rättigheter.

 När det gäller det polisiära arbetet så välkomnar vi ett utökat och bättre samordnat internationellt samarbete för att bekämpa grov internationell brottslighet som människohandel, narkotikasmuggling och gränsöverskridande ekonomisk brottslighet. EU är ett alltför begränsat område för att kunna arbeta effektivt med de här frågorna och därför bör arbetet ledas av Interpol i nära samverkan med de nationella polismyndigheterna.

Vänsterpartiet vill att Sverige skall ha ett eget försvar och vi är emot den fortsatta militariseringen av EU. Det är Sveriges riksdag som skall besluta om svenska trupper skall delta i internationella insatser, inte Bryssel, och Sverige ska inte medverka i en anpassning till Nato. Om svensk trupp ska delta i internationella insatser ska dessa vara beslutade och ledas av FN. Vi vill se en utrikespolitik där solidariteten med tredje världen sätts främst där de små ländernas rätt till självbestämmande garanteras.

Närhetsprincipen för demokratiskt beslutsfattande är något som vi i Vänsterpartiet i Katrineholm värnar om och även om vi är EU-kritiska så tycker vi att det är viktigt att få in fler röda i EU-parlamentet. Då har vi möjlighet att påverka, bromsa och hejda den utveckling som pågår idag. Vi vill minska EU:s bestämmande rätt, inte utöka den. Därför vill vi uppmana alla som delar (helt eller delvis) vänsterns syn på EU att gå och rösta i EU-valet.

Tony Rosendahl
Ordförande för V i Katrineholm

 

 

 

Kopiera länk