artikel

Särskilt yttrande om ensamkommande flyktingbarn

Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet har lämnat in ett särskilt yttrande Lotta Backgällande svar på motion om ensamkommande flyktingbarn sedan kommunstyrelsen beslutat föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.

Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet har lämnat in ett särskilt yttrande gällande svar på motion om ensamkommande flyktingbarn sedan kommunstyrelsen beslutat föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.

Särskilt yttrande gällande svar på motion om ensamkommande flyktingbarn på KS 090930

Vänsterpartiet är inte nöjda med svaret, eftersom det är svar på en tidigare motion med lite annan innebörd.

Svaret är en ren ekonomisk beräkning på hur det skulle kunna hanteras att ta emot flyktingbarn. Det menar vi kommer först i fjärde hand; i första hand handlar det ändå om politisk vilja – att visa var man står. I andra hand bör man se till den humanitära sidan av problemet, dvs barnens situation där de befinner sig i dag. I tredje hand solidaritet med barnen och övriga kommuner i Sverige – någon måste så småningom förbarma sig över dessa barn och ungdomar och om vi hjälps åt, så går det förmodligen smidigare och blir lindrigare för alla berörda. I fjärde hand kommer den ekonomiska frågan – tycker vi – och här bör vi hjälpas åt att påverka våra partikamrater i regering och riksdag, så att det inte hänger på om kommunerna har god ekonomi för att ta emot denna grupp. Vi vet alla att kommunerna har ansträngd ekonomi och därmed måste bidrag som täcker kostnader utgå.

Till syvende og sidst handlar det om att följa Barnkonventionen, som vi som kommun påstår oss följa.

Dessutom gäller det att hålla isär begreppen vad det gäller anhöriginvandring och ensamkommande flyktingbarn.

Lotta Back för Vänsterpartiet

Kopiera länk