artikel

Vård på lika villkor

Replik till ledaren i Katrineholms-Kuriren den 3 december              med_ElinaLinna-_MG_5946_110x110[1]

Replik till ledaren i Katrineholms-Kuriren den 3 december             

Det är kraftiga uttryck ledarskribenten använder i sin artikel om vänsterpartiets ställningstagande beträffande patienters rättigheter vid gränsöverskridande vård. Men min mening ar inte att anmärka ord utan jag vill kommentera sakfrågan.

Jag skriver i pressmeddelandet att man borde ha förstått från början att hälso- och sjukvården inte är ett område för EU att bestämma över. Hur kan jag påstå så? Jag tror att det är många fler än vänsterpartister som motsätter sig att hälso- och sjukvården behandlas som en vara eller tjänst vilken som helst. Hälso- och sjukvården är skattefinansierad och kan inte styras av marknadens lagar om tillgång och efterfråga. Om EU-direktivet hade godkänts hade vi riskerat att rasera hälso- och sjukvårdens prioriteringsordning och fått konsekvenser som strider mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Prioriteringsordningens behovs- och solidaritetsprincip innebär att vårdens resurser ges först till de med det största behovet av vård.

Långt ifrån alla som är i behov av vård har det ekonomiska utrymme som krävs att själva kunna lägga ut pengar för en resa till ett annat land och sjukvårdskostnader där, oavsett om man får ersättningen i efterhand. Om EU:s råd för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsument frågor hade godkänt direktivet hade vi fått ökad överstatlighet inom det sociala området. Är det så vi vill ha det? Förutsättningarna skiljer sig mycket bland medlemsländerna och de nationella rättigheterna till vård och omsorg ser väldigt olika ut. Hälsoskillnader mellan medlemsländerna är stora, till exempel i Sverige lever män över tio år längre än män i Litauen eller i Rumänien. Jag tror inte heller att patientrörlighetsdirektivet hade minskat klyftorna när det gäller hälsoläget bland medlemsländerna utan riskerat att öka klyftorna mellan länder i EU och förstärkt den orättvisa fördelningen av makt, pengar och resurser som också finns i EU. Därför är jag glad att direktivet stoppades.

Elina Linna (V)

riksdagsledamot Sörmland

Kopiera länk