artikel

Vem äger integrationsfrågan?

Det gör vi alla gemensamt. Det är vårt gemensamma ansvar. På senaste fullmäktigemötet var Vänsterns och Socialdemokraternas motion om att skapa ett integrationsråd påflykting dagordningen. Efter ett ändringsyrkande från Vänsterpartiet som stöddes av majoriteten valde tyvärr de borgerliga och MP att göra partipolitik av det hela. Vänsterns ståndpunkt var glasklar. Det är ingen som kan äga frågan, inte vi i Vänsterpartiet, inte Socialdemokraterna, inte Folkpartiet, inte Viadidakt och inte någon enskild person. Frågan är så stor och samhällsövergripande att det måste till en bred politisk överenskommelse över blockgränserna.

Det gör vi alla gemensamt. Det är vårt gemensamma ansvar. På senaste fullmäktigemötet var Vänsterns och Socialdemokraternas motion om att skapa ett integrationsråd på dagordningen. Efter ett ändringsyrkande från Vänsterpartiet som stöddes av majoriteten valde tyvärr de borgerliga och MP att göra partipolitik av det hela. Vänsterns ståndpunkt var glasklar. Det är ingen som kan äga frågan, inte vi i Vänsterpartiet, inte Socialdemokraterna, inte Folkpartiet, inte Viadidakt och inte någon enskild person. Frågan är så stor och samhällsövergripande att det måste till en bred politisk överenskommelse över blockgränserna.

I sitt svar på motionen skrev kommunstyrelsen-“Kommunfullmäktige anser motionen besvarad samt uppdrar till kommunstyrelsen att utreda frågan om inrättandet av ett integrationsråd och presentera ett förslag vid sitt sammanträde i juni 2010.”

Vänsterpartiet yrkade på ett förtydligande som löd-“Kommunfullmäktige anser motionen besvarad samt uppdrar till kommunstyrelsen att utreda frågan om ett integrationsråd samt presentera ett förslag för inrättande av ett råd vid sitt sammanträde i juni 2010”

S stödde yrkandet men övriga partier vacklade. Intresset för ett integrationsråd verkade svagt från borgerligt och MP håll.

Tony Rosendahl svarade på borgerlig kritik-“Det här handlar inte om att försöka lura någon. Sen är det så här att integration, det är inte en fråga som någon kan äga. Vi äger inte den frågan i Vänsterpartiet, Socialdemokraterna äger inte frågan, Folkpartiet äger inte frågan, Viadidakt äger inte frågan, ingen enskild person kan äga den här frågan utan det är en fråga för hela samhället och vi vet, att det idag, finns samhällsstrukturer som gör, att om du kommer från ett annat land, du har lärt dig språket, du har skaffat dig en bra utbildning, men likväl får du inget arbete. Varför? Frågan återremmiterades till slut och eftersom vi från Vänsterpartiets sida vill ha en bred politisk förankring bakom ett eventuellt beslut valde vi att stödja en återremmitering. De borgerliga partierna och MP röstade emot. Här nedan kan ni läsa motionen i sin helhet.

Motion att skapa ett integrationsråd i Katrineholm

Den bristfälliga integrationspolitiken diskuteras nästan dagligen i Sverige. Debatter i ämnet avlöser varandra med nya löften om en ljusnande framtid för etniska minoriteter och flyktingar, samtidigt sitter tusentals människor och väntar på att något ska hända. 

Det är grupper av människor som vill delta fullt ut i samhället, men som aldrig kommer in. I dessa grupper ökar ohälsan dramatiskt, alla negativa sociala variabler är kraftigt överrepresenterade i invandrar och flyktinggrupperna.  Den här situationen skapar ett samhällsklimat som i det långa loppet blir ohållbart. Vi dömer människor till att leva i misär och utanförskap samtidigt som vi kräver att de ska acceptera det svenska samhällets normer och lagar. I spåren av den bristfälliga integrationspolitiken så ser vi främlingsfientligheten breda ut sig. 

Rasism, fascism och främlingsfientlighet breder ut sig i Europa. Så länge som det civila samhället inte tar de här frågorna på allvar så länge kan främlingsfientliga krafter exploatera frågan. 

Hur ser det ut i Katrineholm? Vi kan knappast slå oss för bröstet och säga att vi är bättre än de andra kommunerna, det är nu dags att bryta trenden. Alla som har tagit upp integrationsfrågan ställer sig positiva till att göra något, det som saknas är hur man ska göra konkret. 

Förslag på uppgifter för Katrineholms kommuns integrationsråd

Ett integrationsråd bestående av olika aktörer på samhällsarenan, Katrineholms kommun, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, arbetsgivarorganisationer, fackliga organisationer och framförallt företrädare för olika etniska grupper.  

Uppgiften skulle då vara att ta fram ett integrationspolitiskt handlingsprogram för Katrineholms kommun. 

Målen för integrationsrådet skulle kunna vara att:

  • Identifiera och undanröja eventuella hinder för full delaktighet i samhället.
  • Förebygga och bekämpa diskriminering
  • Skapa en samhällsgemenskap med mångfald som grund.
  • Verka för att arbetslivet ska återspegla situationen i det övriga samhället.
  • Ta ett samlat grepp över integrationsfrågorna, i det ingår bl.a.
  •  
  1. Samla in kunskap och statistik.
  2. Påverka företag, kommunen och andra myndigheter.
  3. Se till att lagar inom området följs.
  4. Breda folkbildande insatser.
  5. Skapa naturliga mötesplatser mellan medborgare oavsett etnisk bakgrund.

Kommunen skulle också kunna gå vidare och verka för skapandet av ett integrationsråd i Södermanlands län. 

Med anledning av den alarmerande situationen yrkar vi: 

Att Katrineholms kommun skapar ett integrationsråd enligt motionens intentioner. 

Att Katrineholms kommun ska verka för skapandet av ett integrationsråd i Södermanlands län. 

 Katrineholm den 9 juni 2009  

Lotta Back /Tony Rosendahl                       Dragana Luketa/Reijo Eriksson

Vänsterpartiet                                               Socialdemokraterna

Kopiera länk