artikel

Demokrati och det offentliga rummet.

På senaste fullmäktige var vänsterpartiets motion om det offentliga rummet på dagordningen. Bakgrunden till motionen var en artikel som handlade om hur olika ideellaTorget organisationer, bla Frälsningsarmén, hade blivit avhysta från olika köpcentrum då de ansågs vara störande element.

På senaste fullmäktige var vänsterpartiets motion om det offentliga rummet på dagordningen. Bakgrunden till motionen var en artikel som handlade om hur olika ideella organisationer, bla Frälsningsarmén, hade blivit avhysta från olika köpcentrum då de ansågs vara störande element.

Tanken om att skriva en motion växte fram om hur vi ser på offentliga ytor i kommunen och om hur man kan säkra i framtiden mötesplatser för medborgarna och organisationer. Vilka intentioner har kommunen och hur arbetar man för att säkra offentliga ytor i en tid när kommunen växer? Mycket av fokusen när det gäller Katrineholms utveckling har flyttats från centrum till Lövåsens handelsområde. På både gott och ont.

Kommunstyrelsen ansåg motionen vara bifallen och hänvisade i mycket till att man följer gällande lagstiftning och att man därmed uppfyller motionens intentioner. Utvecklingen av lövåsenområdet visar dock på att det finns brister i planeringen då området idag helt saknar offentliga ytor. Därmed är det omöjligt för ideella organisationer att verka och träffa människor där.

I sitt svar skriver byggnadsnämnden, service och teknik och andra att man följer motionens intentioner eftersom detta redan regleras i gällande lagstiftning men utvecklingen visar att det inte räcker att hänvisa till lagstiftningen. Den gällande lagstiftningen kanske ger det utrymmet, men den är inte påtvingande. Man måste även planera för det offentliga rummet. Man måste ha intentioner. Vilka intentioner har kommunen för det offentliga rummet?

Tony Rosendahls inlägg i debatten

Mycket av fokus på kommunens utveckling har flyttats från centrum till vårt nya handelsområde på lövåsen. Det blir naturligtvis intressant för ideella organisationer, idrottsföreningar och politiska partier att kunna vara med där människor rör sig. Att träffa de, prata med de, göra insamlingar och hålla evenemang. Vi kan konstatera att på lövåsen området finns inga offentliga ytor för dylika arrangemang utan man är beroende av de privata ägarnas välvilja. Hade man inte kunnat planera området med offentliga ytor? Det kunde ha räckt med ett litet torg, storleksmässigt som ett basketplan, eller en liten park.
Anser man från berörda parters håll att man har lyckats värna det offentliga rummet och demokratiaspekten när det gäller lövåsens utveckling? Hur har den utformats? Hur planerar man idag för det offentliga rummet?

Motionen

Motion till Katrineholms kommunfullmäktige

Värna det offentliga rummet och utveckla demokratiaspekten i stadsplaneringen.

När kommunen nu har påbörjat arbetet med den nya översiktsplanen så är det utomordentligt viktigt att värna om det offentliga rummet. Denna aspekt på vårt samhälle och vår kommun är av fundamental betydelse inte minst i frågor som rör stadsplaneringen och hur vi vill att framtidens Katrineholm skall utvecklas.

Mötesplatser för medborgarna, det offentliga rummet, är en grundförutsättning för ett demokratiskt samhälle. Platser där medborgarna kan träffas, diskutera och manifestera. När kommunen nu växer och olika företag och köpcenter anläggs kan det finnas en risk att de offentliga arenorna krymper. Möjligheterna för ideella organisationer att sprida sina budskap, samla in pengar och arrangera möten och manifestationer riskerar att minska markant.

Det är enligt vår uppfattning angeläget att kommunen i sitt planarbete tydligt beaktar och driver dessa demokratiaspekter.

Med anledning av ovanstående yrkar vi att:

Kommunen i sitt arbete med den nya översiktsplanen samt i framtida detaljplanering värnar om det offentliga rummet och redovisar hur byggnationer påverkar det offentliga rummet.

 

Tony Rosendahl (V)                                Lotta Back (V)

Lotta och Tony yrkade bifall på motionen och reserverade sig när övriga partier ansåg motionen vara besvarad. Majoriteten ansåg att kommunen idag arbetar med och uppfyller motionens intentioner.

Kopiera länk