artikel

Särskilt yttrande inlämnat till kommunstyrelsen

Följande yttrande har Lotta Back, Vänsterpartiets gruppledare i fullmäktige samt ersättare i kommunstyrelsen lämnat in angående uppsägningen av avtalet med migrationsverket.

Yttrande till KS 100526 angående uppsägning av avtal om flyktingmottagande  KS/2010:331
 
För oss i Vänsterpartiet finns SOLIDARITETs-begreppet med initialt i parti-programmet.
Vi anser inte att flyktingarnas situation har någonting att göra med ekonomiska konjunktur-svängningar. Det är inte en ekonomisk fråga att ta emot folk, som inte kan vara kvar där de kommer ifrån. Det handlar om en humanitär och solidarisk inställning till människor och deras levnadsförhållanden.
 
Sverige ÄR ett rikt land. Katrineholms kommun förstår vi efter budgetsammanträdet i november -09, är en kommun som tar ansvar och ligger bra till rent ekonomiskt. Många andra kommuner har inte klarat sig lika bra som vi, i den lågkonjunktur som råder. Är det dessa kommuner, som har en sämre prognos, som ska skriva avtal med Migrationsverket?
 
Vanligtvis om man är missnöjd med avtal, så försöker man ändra på det man ogillar, inte avstå från att skriva ett. Hur skulle det se ut om man struntade i försäkringar för att försäkringsbolagen har sina klausuler, som man ogillar?
 
Vi skulle aldrig ha klarat oss utan invandring i vårt land. Vår egen arbetskraft hade inte räckt till för att förse oss med folk på arbetsplatser. Vi har glatt tagit emot folk från andra länder när vi behöver dem. Nu är de några, som behöver oss. Att då säga att vi inte har råd och att vi redan dragit vårt strå till den stacken, känns för oss främmande och osmakligt.
 
Vänsterpartiet
Lotta Back

Kopiera länk