artikel

Hotade Vårdcentraler

20 miljoner kronor i budget eller verklighet?

Undertecknad ställde en fråga i landstingsfullmäktige på hösten 2008 “ska vi betrakta de landstingsdrivna vårdcentralerna som en koncern”? Åsa Kullgren, som då var ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, svarade “ja”! Detta är och har varit Vänsterpartiets utgångspunkt när det gäller beslut kring vårdcentralerna. Nu föreslår majoriteten i landstinget att man ska minska budgeten för två vårdcentraler i Katrineholm med 20 miljoner kronor. Med vår utgångspunkt hanterar man inte frågan på detta vis inom en koncern. Om man ska försöka följa budget och att den ska vara i harmoni med verkligheten så är förslaget huvudlöst! Även om man avskedar personal så finns ingen möjlighet att uppnå en besparing på 20 miljoner kronor inom detta år. Varför trixa med budget som man redan från början inser är dömt att misslyckas.
Koncerntänkandet ger en annan lösning. Fördela besparingskravet på alla landstingsdrivna vårdcentraler på ett mer realistiskt sätt. Detta torde vara en svår pedagogisk uppgift att förklara för de vårdcentraler som har förutsättningar att klara budgeten men får lida av att det inte fungerar på andra. Jag utgår ifrån att alla vårdcentralschefer är väl informerade om koncerntanken redan för länge sedan innan detta problem dök upp.
Nu till verkligheten.
Det finns massor av orsaker till att patientunderlaget förändras vid en eller flera vc:er. En av dem är den fysiska tillgängligheten. Självklart går man till den enhet som ligger närmast och/eller dit det finns enkla sätt att ta sig. I Flen finns också orsak att fundera på hur det kommer att gå. Om det inte är närheten som är avgörande så är det högtid för oss i landstinget att fundera på vad som gör de kommersiella vårdenheterna mer efterfrågade än våra egna. Vid en enkätförfrågan bland allmänheten i Stockholm framkom bland annat:
“vad är viktigast vid ditt besök på vårdcentralen?” Både du och jag tror nog att svaret blir god vård. God vård vet ingen något om förrän efteråt och förmodligen tar man det för givet när man går till doktorn. Det som var det viktigaste var miljö, hur ser det ut på mottagningen. Sedan kom bemötande, “välkommen” är en känsla som hela personalen måste sprida.
Vänsterpartiet säger nej till förhastade åtgärder! Undersök skälen till patientströmmarna och vidta vettiga förändringar där personalen har ett stort inflytande
/Peter Linnstrand
Gruppledare (V) Landstinget Sörmland
– – – – – –
För mer information kontakta mig, eller Vänsterpartiets gruppledare i landstinget.

Hälsar vänligt
Lasse Nilsson
Politisk sekreterare (V) landstinget Sörmland
[email protected]
0155-24 79 78 / 072 209 35 48
Peter Linnstrand

Kopiera länk