artikel

Sänkta löner och skatter löser inte arbetsmarknadens problem

Debattinlägg i Katrineholms Kuriren 10/4-12 av Olof Carlsson

Magnus Esko tror sig i KK 30/3 veta hur nya jobb skall skapas i Sverige. Jag tror han medvetet eller omedvetet riktar blicken åt fel håll.

Olof Carlsson: Foto. Per-Arne Rynning

Det är klart att det kan vara svårt att vara småföretagare. Men i din insändare tycker jag du talar väl mycket i egen sak. Du vill alltså ha bättre social trygghet för småföretagare. Dessutom vill du att småföretagare skall slippa delar av de sociala avgifterna. Slutligen vill du att det skall bli billigare för småföretagare att anställa människor. Billigare att anställa innebär antingen att de anställda skall ha lägre lön eller att skatten skall sänkas. Problemet är att om du sänker skatten så blir det svårt att finansiera den ökade sociala trygghet som du vill att småföretagare skall erhålla. Och om du sänker lönerna så får småföretagarens kunder mindre att handla för.

Borgerliga debattörer har en förkärlek att lösa företagandets och arbetsmarknadens problem med att sänka löner och skatter. Men om man vill lösa arbetsmarknadens problematik på riktigt så måste man även ta med faktorer som kunders köpkraft, företagens vinstnivåer, vad skatter används till och samhällets tekniska och organisatoriska produktivitetsutveckling. Det räcker inte att som du tycks tro, att om det bara blir bättre villkor och billigare att driva företag så “kommer jobben automatiskt”. Enligt mig så är huvudproblemet inom arbetsmarknaden att vinstnivåerna och vinstkraven i storföretagssektorn är för höga. Detta leder till att företagen har högre vinster än vad som behövs för de produktiva nyinvesteringarna. Därav den höga arbetslösheten eftersom en större del av vinsterna går till finansiella investeringar som skapar färre jobb. Skall vi få ett slut på denna onda cirkel så måste antingen vinstkraven ner och löneandelen upp eller så måste staten skatta bort övervinsterna och exempelvis satsa på infrastruktur och klimatneutral teknik. Avslutningsvis så tror jag att en förutsättning för att småföretagarna skall kunna verka under goda villkor är att löntagarna också tillåts göra det.

Olof Carlsson

Kopiera länk