Första Maj-Men vi ses på Valborg!

Vänsterpartiet i Katrineholm anordnar i år inga aktiviteter på första maj. Istället kommer vi att vara på stan på valborgsmässoafton för att dela ut material och prata med Katrineholmarna. Vi gör inte detta för att vi inte tycker att Första maj är en viktig dag, tvärtom, vi får inte glömma bort historiken kring detta datum. Det var Haymarketmassakern som ägde rum i Chicago 1886 när arbetare som demonstrerade för åtta timmars arbetsdag blev nedskjutna av tillkallad polis och 21 arbetare miste livet.

Sedan dess har arbetarrörelsen kämpat för fackliga rättigheter, allmän rösträtt, lagstadgad semester, sjukförsäkring, A-kassa och andra välfärdsreformer som vi idag tar för givet. Reformer som det har tagit lång tid att få igenom men som det går väldigt fort att rasera. Det är bara att se vad regeringens politik har gjort med bland annat sjukförsäkringen och a-kassan. Lägg därtill en misslyckad arbetsmarknadspolitik med ökade klyftor i det svenska samhället som resultat.  Därför är det också viktigt att inte luta sig bakåt och vara nöjd med sakernas tillstånd. Men vi får samtidigt inte blunda för verkligheten. Det finns ett minskat intresse för att demonstrera på Första Maj. Demonstrationstågen är glesare, uppslutningen mindre. Därför måste vi våga prova andra grepp, inte låsa oss till speciella datum. Det politiska budskapet är lika viktigt vare sig vi framför det på Första Maj eller något annat datum. Första maj ska vi även fortsättningsvis högtidlighålla men det politiska arbetet och de utomparlamentariska aktiviteterna skall ske året om.

Vår erfarenhet är att vi når ut till betydligt fler människor på valborgsmässoafton än första maj då det är fler människor som är i rörelse.

Tid:13:00-16:00 ca

Plats: Strömmenplan-torget

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. 2012-04-29

    […] http://katrineholm.vansterpartiet.se/2012/04/26/forsta-maj-men-vi-ses-pa-valborg/ Like this:GillaBli först att gilla denna post. Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken. ← Debatt om flyktingbarn […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *