Barn, skola & utbildning

Avgifter för förskolan

Vänsterpartiet var emot den kraftiga höjningen av förskoleavgifter för arbetslösa och föräldralediga föräldrar som föreslogs och klubbades igenom av den socialmoderata majoriteten. Vi lämnade följande yrkande och reserverade oss mot beslutet.

Yrkande-Revidering av avgifter för förskolan.

Kommunen öppnar nu för att öka vistelsetiden för barn till arbetslösa och föräldralediga från 15 timmar till 20 efter att bland annat ha lyssnat på synpunkter från föräldrar. Det tycker vi i Vänsterpartiet är bra och vi välkomnar det beslutet. Vi har själva haft förslaget inskriven varje år i vår budgetmotion.

Från Vänsterpartiets sida är vi dock förvånade och vi ställer oss frågande till varför de föreslagna nya taxorna och avgifterna skall drabba arbetslösa och föräldralediga hårdare än andra föräldrar. En fördubbling av avgiften vid en utökning av 5 timmar i veckan är oskälig och bortom all rimlighet.

Vi anser också att personaltätheten och barngruppstorlekarna behöver ses över och resurser tillföras för att undvika en ökad arbetsbelastning på personalen.

Vi yrkar på en återremiss av ärendet för att arbeta fram ett nytt förslag till avgifter som inte drabbar arbetslösa och föräldralediga med oskäliga höjningar samt för en mer noggrann genomgång av personalbehovet.

 

Lotta Back (V)

 

Tony Rosendahl (V)

 

 

Katrineholm 17/6-2013

Kopiera länk