Ekonomi

Vem tar notan för moderaternas politik?

Under de åren som regeringen under ledning av Moderaterna har styrt landet så har skatterna genom de fem jobbskatteavdragen sänkts med cirka 140 miljarder kronor. Pengar som hade kunnat användas i välfärden till sjukvård, skolor och infrastruktursatsningar, bland annat underhåll av järnvägsnätet eller varför inte en generell arbetstidsförkortning för att dela på de arbetsuppgifter som behöver utföras. Istället har vi idag massarbetslöshet, kraftiga nedskärningar inom välfärden och en fattigdom som breder ut sig.
Skatter har vi främst för att finansiera vår gemensamma välfärd och vi i Vänsterpartiet menar att skatt ska betalas efter förmåga och välfärd fördelas efter behov. Skattepolitiken är också ett viktigt styrmedel i miljöpolitiken och ett instrument för att utjämna inkomstskillnaderna. Med ett rättvist skatteuttag skapar vi fler jobb och förstärker välfärden.
Målet för vår ekonomiska politik är att få bukt med arbetslösheten och förstärka resurserna till välfärden. Detta förutsätter en ansvarsfull skattepolitik.
Regeringen lägger 10 gånger så mycket pengar på att låna till skattesänkningar som på att investera i jobb. 20 gånger så mycket på att låna till skattesänkningar som på att investera i en bättre skola och 100 gånger så mycket på att låna till skattesänkningar som på att investera i sjukvården. Så ser regeringens prioriteringar ut. Det är inte ansvarsfullt. Vår politik skulle ge 30 000 direkta jobba och därtill 10 000-tals övergångsjobb, utbildningsplatser, lärlings- och traineeanställningar.
Vänsterpartiets skattepolitik är att trygga välfärden, få fler människor i arbete, öka jämlikheten och jämställdheten och skapa förutsättningar för en hållbar utveckling. Då behövs skatteintäkter och vi vet att viljan att betala skatt är god om det finns en tydlig koppling till satsningar på exempelvis sjukvård, skola och äldreomsorg. Vi vill ha ett skattesystem byggt på principen skatt efter bärkraft.

Vi föreslår att de generella statsbidragen till kommuner och landsting höjs för ett antal riktade satsningar på vården, skolan och omsorgen för en bättre kvalitet och högre personaltäthet. Vi föreslår även en omfattande resursförstärkning till hälso- och sjukvården för att kunna anställa mer personal och öka antalet vårdplatser. Detta skulle innebära fler anställda inom välfärden i Sörmland.

Regeringens skattesänkningar har sitt pris, och det priset är i form av en nedmonterad välfärd och massarbetslöshet. I slutändan är det de arbetslösa, fattiga, sjuka, barn och äldre som får ta notan för regeringens politik.

Tony Rosendahl
Vänsterpartiet Katrineholm

Kopiera länk