Ekonomi

Debattartikel om “tiggare”

De senaste månaderna har privatpersoner, ideella föreningar och kyrkliga församlingar arbetat med att ordna ett härbärge för personer som anser sig vara tvungna att tigga till sitt uppehälle. Självfallet föll det inte i god smak hos kommunstyrelsens ordförande som sedan en längre tid är känd att sätta Katrineholm på Sverigekartan över populistiska utspel. Några av partierna i fullmäktige, däribland Vänsterpartiet, har bemött uttalandena med en debattartikel:

180px-Bettleri_forbjudetVintern har kommit på allvar till Katrineholm och snön lägger sig som en kall filt över kommunen. Vinternatt 3 är ett projekt som drivs av församlingarna i Katrineholms kommun samt några frivilligorganisationer som exempelvis Röda korset och frivilliga privatpersoner.
Tanken är att kunna ge tak över huvudet åt några av de östeuropeiska tiggare som finns i kommunen fram till den sista mars.

Vintern har kommit på allvar till Katrineholm och snön lägger sig som en kall filt över kommunen. Vinternatt 3 är ett projekt som drivs av församlingarna i Katrineholms kommun samt några frivilligorganisationer som exempelvis Röda korset och frivilliga privatpersoner.
Tanken är att kunna ge tak över huvudet åt några av de östeuropeiska tiggare som finns i kommunen fram till den sista mars.

Majoriteten i Katrineholm bestående av socialdemokrater och moderater har klart och tydligt aviserat att man inte tycker om projektet. Från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Katrineholm så välkomnar vi istället detta initiativ. Det är glädjande at det finns människor och organisationer som bidrar till att ge Katrineholm ett mänskligt ansikte. Vi hade önskat att Katrineholms kommun också hade bidragit till projektet på något sätt istället för att genom kommunstyrelsens ordförande kallhjärtat avvisa det.

Det här handlar faktiskt om människor i nöd!

En del säger att detta inte är kommunens ansvar och att de länder som tiggarna kommer ifrån måste ta sitt ansvar för sina medborgare. Så är det naturligtvis, det måste de göra och vi måste sätta tryck på dem att göra det också och att sluta diskriminera sin egen befolkning. Men den värld vi lever i är inte en perfekt värld, för i en perfekt värld behöver inte människor lämna sina hemländer och färdas tvärs över en kontinent för att sätta sig i minusgrader i ett gathörn på jakt efter ett bättre liv.

Oavsett vad man tycker om tiggare och tiggeri så är det en verklighet som man inte kan blunda för och som finns här och nu. Tills fattigdom, diskriminering och förtryck har utrotats så behövs det insatser för de som är drabbade, och de som vill hjälpa sina medmänniskor i nöd skall hyllas, inte föraktas.

Tony Rosendahl, Gruppledare för Vänsterpartiet
Gudrun Lindvall Gruppledare för Miljöpartiet
Inger Fredriksson Gruppledare för Centerpartiet
Joha Frondelius Gruppledare för Kristdemokraterna

Kopiera länk