Heltid som norm

Illustration: Kommunalarbetaren

Illustration: Kommunalarbetaren

Kommungruppen har för någon vecka sedan lämnat in en motion till fullmäktige där heltidsanställning ska utgöra normen i Katrineholms kommun. Visserligen är det något som Socialdemokraterna nu också förespråkar på riksplan, men som kanske bekant är Katrineholms-sossarna inte som andra sossar…

Motionen kan läsas i dess helhet nedan.

Motion till Katrineholms kommunfullmäktige om rätt till heltid

Arbetstiden och rätt till heltid är en viktig fråga. Inte minst för jämställdheten. Det är oftare kvinnor som tvingas arbeta deltid och som därmed får svårare att försörja sig själva. Deltidsarbetare har också sämre utvecklingsmöjligheter i arbetet, sämre löneutveckling och lägre ersättning från socialförsäkringarna, arbetslöshetsförsäkringen och pensionssystemet.

Det kan också vara svårt för den som är deltidsanställ att få banklån, teckna hyreskontrakt och så vidare med bara en deltidslön. Den vanligaste orsaken till kvinnors deltidsarbete är att arbetsgivaren helt enkelt inte erbjuder heltid. Deltid ska självklart vara en möjlighet för dem som önskar det.

Vi anser att utgångspunkten vid anställningar skall vara att fast heltid är normen och det skall inte vara möjligt att som anställd i kommunen bollas runt på vikariat, deltider och tillfälliga anställningar år efter år.

Kommunen önskar att man betraktas som en attraktiv arbetsgivare, och som en attraktiv arbetsgivare så vill man att personalen trivs och stannar hos kommunen. Att erbjuda rätt till heltid skulle öka kommunens attraktionskraft som arbetsgivare.

Vi yrkar att:

  • Rätt till heltid införs för de kommunanställda som vill och som är anställda på deltid.
  • Normen för anställningar i kommunen skall vara fast heltid.
  • Andelen delade turer får inte öka när rätt till heltid införs.

Tony Rosendahl och Lotta Back

Vänsterpartiet Katrineholm

Thomas Selig

Ordförande för Vänsterpartiet i Katrineholm

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *