Barn, skola & utbildning

Det där med barnfattigdom

Skärmavbild 2015-05-17 kl. 18.54.19För snart två år sedan motionerade vi från Vänsterpartiets sida om att barnfattigdomen i kommunen skulle utredas och att förslag på hur man kan lindra effekterna tas fram. Motionen bifölls några månader senare. Rädda barnens årliga rapport som kom ut i December visade på att vart femte barn i Katrineholm lever i ekonomisk utsatthet.

För snart två år sedan motionerade vi från Vänsterpartiets sida om att barnfattigdomen i kommunen skulle utredas och att förslag på hur man kan lindra effekterna tas fram. Motionen bifölls några månader senare. Rädda barnens årliga rapport som kom ut i December visade på att vart femte barn i Katrineholm lever i ekonomisk utsatthet.

Därför är det viktigt att utredningen prioriteras och konkreta förslag presenteras snarast. Mot den bakgrunden har Vänsterpartiets gruppledare skickat in en fråga till kommunstyrelsens ordförande om hur det går med utredningen:

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström om utredning av barnfattigdomen i Karineholms kommun.

I oktober 2013 biföll Katrineholms kommunfullmäktige en motion från Vänsterpartiet om att utreda barnfattigdomen i kommunen. Vi yrkade då att:

En utredning av barnfattigdomen i Katrineholms kommun görs omgående.

Samt att utredningen ska komma med konkreta förslag på hur vi från kommunens sida kan mildra konsekvenser av barnfattigdomen.

I motionen tog vi bland annat upp förslag på vad kommunen skulle kunna göra för att mildra effekterna av barnfattigdom till exempel gratis frukost för skolelever, nattbarnomsorg med mera.

Uppdraget skulle också återrapporteras till kommunstyrelsen senast april 2014.

Nu har det gått 19 månader sen motionen bifölls och vi har fortfarande inte hört någonting om hur arbetet med utredningen fortskrider.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström följande.

Hur långt har man kommit i den utredning av barnfattigdomen som kommunfullmäktige har beslutat om?

När kommer de konkreta förslagen för att mildra konsekvenserna av barnfattigdomen att presenteras?

Tony Rosendahl
Gruppledare för Vänsterpartiet
Katrineholm 8/5-2015

Kopiera länk