Insändare och debattartiklar

Insändare: Satsa på välfärden

vinster

Kommer hemtjänstpersonalen hinna stanna hos mamma och se till att hon äter upp sin matlåda? Hur har barnen det på förskolan? Hinner personalen med dem på ett lugnt, utvecklande och tryggt sätt och hur länge behöver mormor vänta på akuten nu när hon åkte in akut för att få hjälp?

Den här typen av frågor ställer vi oss lite var och en nu för tiden. Den tillit vi tidigare kände till vården och omsorgen har naggats i kanten. Vi har fortfarande samma höga förtroende för de som jobbar på förskolor, sjukhus och äldreboenden, men vi litar inte på att de får de förutsättningar som krävs för att de ska kunna göra ett bra jobb.

Sparprogram och nedskärningar har under åratal tvingat de anställda i vården och omsorgen att stressa allt mer. Nu behöver vi vända utvecklingen. Istället måste vi höja kvaliteten, förbättra arbetsvillkoren och stärka tilliten. Då är fler anställda A och O.

Vänsterpartiet och regeringen förhandlar just nu om statens vårbudget. Vi i Vänsterpartiet ser de stora behoven i vården och omsorgen. Vi har därför valt att prioritera satsningar på välfärden. Vårt krav i förhandlingarna är 10 nya miljarder till kommuner och landsting så att de kan anställa fler i framförallt vården och omsorgen.

I Katrineholm skulle det exempelvis räcka till cirka 60 vårdbiträden eller fritidspedagoger. Det skulle göra det möjligt för oss att satsa mer resurser på äldreomsorgen och skolan.

För att kommuner och landsting ska våga anställa fler måste de nya pengarna vara permanenta. Det Vänsterpartiet kräver i budgetförhandlingarna är därför inte en engångssatsning, utan en permanent ökning av statens anslag till kommunerna och landstingen.

Vänsterpartiet vill bygga ut välfärden. Högern vill i stället sänka skatten för dem som tjänar mest och lagstifta om att de som redan är lågavlönade ska ha ännu lägre lön. Det är ett vägval. En del av det valet gör vi i den vårbudget som Vänsterpartiet och regeringen nu förhandlar om.

De som ser till att våra barn är väl rustade inför skolstarten, lugnar våra gamla när de är oroliga eller tar hand om oss när vi behöver vård och omsorg är vardagshjältar. De förtjänar inte sänkt lön. De förtjänar fler kollegor och rimliga arbetsvillkor. Först då kan de slippa gå hem från jobbet med en känsla av att inte räcka till och istället få känna sig nöjda med sin arbetsdag och stolta över den viktiga insats de gör.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, Vänsterpartiet
Tony Rosendahl Gruppledare för Vänsterpartiet Katrineholm

Kopiera länk