Insändare och debattartiklar

En konstruktiv och aktiv vänsterpolitik

solidaritet

Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm har skrivit en mycket tydlig debattartikel. Vi återger den här, komplett med länkar till motioner, interpellationer etc som nämns i artikeln.

.

När den nuvarande majoriteten i Katrineholm efter valet 2014 meddelade att de tänkte fortsätta sitt omstridda samarbete i Katrineholm så aviserade vi från Vänsterpartiet att vi skulle fortsätta att driva en konstruktiv och aktiv oppositionspolitik.

Med facit i hand kan vi konstatera att flera av de förslag som vi från Vänsterpartiet har drivit har nu blivit verklighet. Vårt förslag om läxhjälp i de kommunala skolorna  är uppskattat. Vi har nu i kommunfullmäktige fattat beslut om rätt till heltid för kommunens anställda, en fråga som vi har drivit länge och som vi lämnade in en motion om förra året. Vi har varit pådrivande när det gäller kampen mot barnfattigdomen och kommunen arbetar nu aktivt med frågan. Hushåll med försörjningsstöd kan nu erbjudas hyreskontrakt med kommunal hyresgaranti. När det gäller byggandet i kommunen har vi argumenterat för en klok och strategisk planering och en effektiv användning av de tomter som vi vill bygga på.

Andra förslag som vi har lagt i kommunfullmäktige och som inväntar svar från majoriteten är ett avskaffande av de delade turerna och att kommunen ska sluta använda anställningsformen allmän visstid.  Andra förslag som vi har drivit har tyvärr fått avslag från majoriteten. Det gäller bland annat schysta villkor vid kommunala upphandlingar och krav på kollektivavtal.

När det gäller budgeteringen av kommunens verksamheter har vi lagt förslag för att förstärka verksamheterna och välfärden i kommunen. Katrineholm kommer att få 31 miljoner i statsbidrag som Vänsterpartiet fick igenom i budgetuppgörelsen med regeringen. Till skillnad mot majoriteten, som lägger pengarna på hög, så föreslår vi från Vänsterpartiet att pengarna används till det de är avsedda för. Vi ser att elevhälsan behöver stärkas och vi ser också behoven i vård och omsorg. Socialnämnden har varit underbudgeterat i närmare tio års tid.

Vi har valt i våra planeringsdirektiv att förstärka dessa verksamheter och samtidigt har vi kunnat planera för ett plusresultat som egentligen ligger över vad kommunen behöver uppnå.

Vänsterpartiet i Katrineholm är ett oppositionsparti men vi har förslag för Katrineholms och välfärdens utveckling och vi kommer att fortsätta att driva en konstruktiv och aktiv vänsterpolitik!

Tony Rosendahl
Gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm

Kopiera länk