Insändare och debattartiklar

10 vänstermiljarder till välfärden [Debattartikel]

_MG_8577

Bland alla de nya reformerna i budgeten finns det en som vi i Vänsterpartiet är allra stoltast över; att det varje år från och med 2017 tillförs 10 permanenta miljarder i generellt statsbidrag till kommuner och landsting. Det är den största budgetsatsningen på välfärden sedan 1993 och motsvarar kostnaden för 30 000 anställda – undersköterskor, barnmorskor, socialsekreterare, förskollärare och lärare. Efter årsskiftet träder reformen i kraft i människors vardag, till stor glädje och lättnad för tiotusentals patienter, deras anhöriga och alla som jobbar varje dag för att bära upp och utveckla svensk sjukvård, äldrevård och skola.

När Sverige växer måste också välfärden växa. Medan den tidigare alliansregeringen var mycket tydlig med sina prioriteringar; stora skattesänkningar för de välbeställda och en minskning av antalet anställda i välfärden; så visar den här regeringen genom att samarbeta med Vänsterpartiet att det är andra grupper som prioriteras. De 10 årliga miljarderna innebär en förståelse och respekt för dem, framförallt kvinnor, som burit lasset av nedskärningarna och de försämrade villkoren i välfärden, men reformen innebär också omsorg om alla oss som använder välfärden.

De 10 miljarderna är ett viktigt kliv år rätt håll, men nu gäller det att de också används på rätt sätt när de kommer ut i kommuner och landsting. Att pengarna verkligen kommer ut till förskolan, skolan, fritids, socialtjänsten och äldreomsorgen – de områden där behoven är störst.

I Katrineholms kommun, som kommer att få cirka 31 miljoner, föreslår Vänsterpartiet att pengarna används till det de är avsedda för, nämligen en förstärkning av välfärden. Vi ser behoven inom elevhälsan och skolan, inom vård och omsorg och inom socialtjänsten.

I Landstinget Sörmland kommer vi särskilt att arbeta för att de 10 miljarderna ska gå till en modernare, kortare, arbetstid för personalen. Vi har alltid patientens bästa i fokus och ser behov av flexibla lösningar för framtidens sjukvård

När Vänsterpartiet förhandlar med regeringen blir det en budget som prioriterar skolbarnen, patienterna, lärarna och vårdpersonalen. Vänsterpartiet i kommuner och landsting är en garant för att det arbetet fortsätter på alla nivåer så att det verkligen blir bättre vård, skola och omsorg för vänstermiljarderna.

Tony Rosendahl, Gruppledare (V) Katrineholms kommun
Lotta Back, Gruppledare (V) Landstinget Sörmland

(Debattartikeln har även publicerats i Katrineholms kuriren)

Kopiera länk