artikel

Ta emot ensamkommande flyktingbarn!

Sverige har historiskt sett haft en tradition och ett gott rykte av att hjälpa människor i nöd och för att bland annat ha tagit emot cirka 70 000 finska krigsbarn under åren 1939-1945. Idag sitter cirka 250 ensamma flyktingbarn i tillfälliga boenden i ankomstkommunerna Malmö, Mölndal, Sigtuna och Solna. Samtidigt är det alltför få kommuner i landet som är beredda att göra en solidarisk insats och ta emot och hjälpa dessa barn. Katrineholm är ett utav dessa kommuner.

Om alla kommuner ställde upp och tog emot ett par av dessa barn, något som migrationsverket själva har vädjat om på sin hemsida och i debattartiklar, så skulle situationen snabbt kunna lösas. Argument som att andra kommuner måste ta sitt ansvar innebär inte att Katrineholm kan använda det som en ursäkt för att inte ställa upp. Den forskning som finns om mottagandet av dessa barn har visat att det till stor del beror på mottagandet i det nya landet hur barnen klarar av att bearbeta de traumatiska upplevelser de varit med om.

Barnen har flytt för att undvika förföljelser, krig och annat våld. De anländer ensamma för att de är föräldralösa, saknar en av sina föräldrar eller har flytt av andra orsaker.

Jag är övertygad om att Katrineholm, i likhet med andra kommuner som har tagit emot ensamkommande flyktingbarn, har kapacitet att göra en insats för dessa barn. Jag vill uppmana Göran Dahlström och S i Katrineholm att ändra sitt beslut gällande flyktingbarnen och visa att Katrineholms kommun även i fortsättningen kommer att vara en solidarisk kommun som kan erbjuda en trygg framtid för några av dessa barn.

Tony Rosendahl
Ordförande för V i Katrineholm

Kopiera länk