artikel

Motion om Ensamkommande Flyktingbarn.

Med anledning av situationen för ensamkommande flyktingbarn i Sverige har vänsterpartiets fullmäktigegrupp lämnat in följande motion till Katrineholms kommuns fullmäktige.

Motion om ensamkommande flyktingbarn

Alltför få kommuner i Sverige idag är beredda att ta ett solidariskt ansvar för de ensamkommande flyktingbarnen som anländer. Barn som har flytt från krig, förlorat föräldrar och genomgått traumatiska upplevelser. Katrineholm är ett utav dessa kommuner.

Sverige har historiskt sett haft en tradition och ett gott rykte av att hjälpa människor i nöd och för att bland annat ha tagit emot cirka 70 000 finska krigsbarn under åren 1939-1945. Idag, ( Augusti 2009) sitter cirka 250 ensamma flyktingbarn i tillfälliga boenden i ankomstkommunerna Malmö, Mölndal, Sigtuna och Solna.

Migrationsverket har vädjat genom sin hemsida, debattartiklar och kontakter om hjälp med att placera dessa barn. Den forskning som finns om mottagandet av dessa barn har visat att det till stor del beror på mottagandet i det nya landet hur barnen klarar av att bearbeta de traumatiska upplevelser de varit med om.

Vänsterpartiet i Katrineholm är övertygad om att Katrineholm, i likhet med andra kommuner som har tagit emot ensamkommande flyktingbarn, har kapacitet att göra en insats för dessa barn.

Det räcker inte att säga att man ömmar för barnen eller att det är en viktig fråga som behöver diskuteras. Det handlar om solidaritet och medmänsklighet. Dessutom strider det mot FN.s barnkonvention att fatta beslut som inte är förenligt med det bästa för barnen. Vi måste gå från ord till handling.

Med anledning av ovanstående yrkar vi att:

Kommunen tar kontakt med migrationsverket i syfte att underteckna ett avtal om mottagande av ensamkommande flyktingbarn samt att kommunen redan nu börjar arbetet med att förbereda för ett mottagande så att man på ett professionellt sätt kan hjälpa de när de anländer.

 Tony Rosendahl (V)                                               Lotta Back (V)

 

Kopiera länk