Våra Dokument

Vänsterpartiets kommunalpolitiska program, del 9

Kultur och fritid

Kultur handlar om demokrati, om välfärd och om yttrandefrihet och individens rätt att uttrycka sig och kommunicera med sin omvärld. Kulturen skall vara tillgänglig för alla. Kommunens kulturarv och byggnader av kulturhistorisk betydelse skall bevaras.  Vi vill stödja kulturlivet i Katrineholm genom att bl.a. tillhandahålla lokaler och ge föreningsbidrag.

Kulturen skall ingå som en självklar del i samhällsplaneringen och ungdomarnas möjligheter till kultur och fritidsaktiviteter skall stärkas.
Vi vill utveckla bibliotekens roll i kommunen. Biblioteket Ängeln är en mötesplats för människor med olika bakgrund och dess utbud och service skall också tillgodose våra nationella minoriteters behov och intressen.

Vi vill att filialbiblioteken ska fortsätta att nyttjas i så stor utsträckning som möjligt. De är en förnämlig mötesplats där man kan ha praktisk hjälpsamordning för människor utanför staden.

Vi vill även utöka kulturinsatser för ungdomarna i kommunen där ungdomarna ges likvärdiga möjligheter i hela kommunen för att utveckla sina kulturintressen. Där har fritidsgårdarna en viktig roll att spela.  Därför är det viktigt att satsa på en utveckling av kultur och fritisgårdsverksamheten i, inte bara tätorten, utan även i kommunens kransorter.

Vänsterpartiet vill:

  • Utveckla fritidsgårdsverksamheten i kommunens kransorter
  • Stärka ungdomars möjligheter till kultur och fritidsaktiviteter
  • Stärka kulturlivet i kommunen
  • Utveckla bibliotekens roll i kommunen
Kopiera länk