Arbetsmiljön oviktig?

Alliansregeringen, under ledning av det ”nya arbetarpartiet”, har i dagarna lagt fram ett sparbeting på arbetsmiljöverket på 157miljoner kronor fram till år 2009. Det här innebär att arbetsmiljöverket tvingas dra ner antalet arbetsmiljöinspektörer med 80 personer, en minskning på 20%. Det här innebär att man även tvingas dra ner antalet inspektioner med lika mycket.

  

 

  
   Arbetsmiljön är ett område som våra fackförbund har arbetat med under lång tid och har, med hjälp av arbetsmiljöverket, kunnat se till att en bra arbetsmiljö upprätthållits på arbetsplatser runt om i Sverige. Som gammal facklig företrädare insåg jag vikten av vad en bra arbetsmiljö innebar för de anställda, både i form av trivsel, minskning av sjukskrivningar samt effektivare produktion. En arbetsplats med friska anställda och en bra arbetsmiljö är även en effektiv arbetsplats. Arbetsmiljöverket har även satsat en miljon kronor per person som man har anställt för att de på ett effektivt sätt skall kunna utföra sitt uppdrag. Det här innebär i praktiken att 80 miljoner kronor har slängts i sjön för att vår nuvarande regering anser att arbetet med arbetsmiljö är av mindre vikt. Enligt Bertil Remaeus, Överdirektör på Arbetsmiljöverket; är risken stor att mindre seriösa arbetsgivare använder försämrad arbetsmiljö som en konkurrensfördel.

   Regeringen fortsätter på sin inslagna arbetarfientliga linje. Arbetsmiljöfrågorna som det har tagit många år att få upp på agendan riskerar att snabbt raseras. Det "nya arbetarpartiet" som gick till val genom att påstå att de företrädde Sveriges löntagare har visat att de är fientliga mot både arbetslösa och arbetare.

 

Tony Rosendahl
Ordförande för Vänsterpartiet i Katrineholm

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *