Jantelag och Lyxkonsumtion?

Följande debattartikel är ett svar på den artikel som häromdagen fanns i KK och som var i sin tur ett svar på min artikel om modersmålsundervisning. En del lever tydligen kvar i det förgångna.

Jantelag och Lyxkonsumtion?

 Moderaten Uolevi Styrfält slår sig för bröstet i sitt svar på mitt debattinlägg med att han minsann har klarat sig bra i livet utan modersmålsundervisning och att han knappt törs nämna att han blev etta på grundläggande flygutbildning med hänvisning till "jantelagen". Själv ger han genom sitt sätt att argumentera uttryck för just nämnde "lag". -Det fanns inte på min tid och då skall minsann ingen annan ha tillgång till det heller- verkar vara Uolevis motto. Vidare skriver Uolevi att modersmålsundervisning är helt och hållet invandrarnas ansvar- ett uttalande som säkert skulle värma Jimmie Åkessons hjärta om han läste inlägget.

 Centrum för tvåspråkighetsundervisning vid Stockholms universitet har under flera år forskat i ämnet och kommit fram till att det är bra för integrationen samt att alla undersökningar visar att de flesta som får modersmålsundervisning lär sig majoritetsspråket bättre. Detta enligt professor Kenneth Hyltenstam. Stöd för slutsatsen finns även i internationell forskning i ämnet. I en amerikansk studie visade det sig att elever som fick modersmålsundervisning klarade sin kunskapsinhämtning bättre än andra elever. I en liknande situation där modersmålsundervisningen togs bort i en amerikansk delstat klarade sig de eleverna  allra sämst.

 Att Uolevi var snabb på att ta till sig svenskan är bara att gratulera men vi måste komma ihåg att alla människor är olika individer med olika bakgrund och olika förutsättningar. Ålder tex är en faktor när det gäller att lära sig ett nytt språk. Ju yngre desto lättare är inlärningen. Att missunna andra verktyg för att snabbt bli hemmastad i sitt nya hemland är inte bara cyniskt utan ger även en besk eftersmak av fördomar. Att Uolevi sedan kallar modersmålsundervisning för lyxkonsumtion? och priviligerat! visar att jantelagen alltjämt är en styrande faktor i vissa moderaters samhällssyn.

 Nej Uolevi, samhället och världen har förändrats sen 1950 men du verkar sitta kvar i gamla floskler. Om modersmålsundervisningen kan vara ett verktyg för att uppnå kunskapsmålen i skolan och integration i samhället låt oss då använda det verktyget.

 Tony Rosendahl
Ordförande för Vänsterpartiet i Katrineholm

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *