artikel

Diskussion om framtidens Katrineholm.

Tidigare i veckan deltog Vänsterpartiets ordförande i Katrineholm, Tony Rosendahl, på sopplunchen på Ängeln, där representanter för kommunen talade om sina visioner för framtidens Katrineholm. Under den efterföljande diskussionen debatterades både strandskydd och en framtida regiontillhörighet mm.

Tony tog upp frågan om det strandnära boendet och oron för en uppluckring av strandskyddsreglerna. Vänsterpartiet vill ha en restriktiv hållning när det gäller dispenser från strandskyddet, dels för att värna den biologiska mångfalden och dels för att säkra allmänhetens tillgång till dessa områden.

Frågan om regiontillhörighet diskuterades där vänstern skiljer sig från övriga partier. Det är inte självklart att Katrineholm skall ingå i en Stor-Stockholms region utan vi bör vara öppna för även andra lösningar. Argumenten om fördelarna av en gemensam arbetsmarknad och dynamiska ekonomiska effekter är irrelevanta då vi redan idag har arbetspendling över länsgränserna och den ekonomiska rörligheten samt rörligheten av varor och tjänster idag inte hindras av de existerande administrativa gränserna. I slutändan är det en fråga som Katrineholmarna själva måste få avgöra.

Positivt var att flera av talarna  pratade om vikten av det offentliga rummet och behovet av mötesplatser för medborgarna, något som vänsterns fullmäktigegrupp har motionerat om.

Kopiera länk