Våra Dokument

Vänsterpartiets kommunalpolitiska program, del 1

Vi sätter välfärden först.

Vänsterpartiet i Katrineholm är ett socialistiskt och feministiskt parti. Vi anser att det politiska arbetet skall utgå från en humanistisk syn. Människor skall inte betraktas som kunder eller ekonomiska variabler i beslutsfattandet. Demokrati är så mycket mer än bara rösträtt – det är allas lika värde.

Skatt är ett sätt att fördela den välfärd vi skapar tillsammans. Det vi inte betalar i skatt får vi istället betala genom avgifter vilket betyder att vi inte får mer i plånboken.  Den som inte har råd kan då inte heller ta del av välfärden. Därför tycker vi att det är viktigt med en solidarisk skattepolitik. Vi tycker att varje budgetår skall avslutas med, inte bara ett ekonomiskt bokslut, utan även ett välfärdsbokslut, där vi redovisar vad vi har fått för pengarna och hur vi har utvecklat välfärden. Det är inte partiets ambition att höja skatter, men det är heller ingenting som vi utesluter om välfärden så kräver.

Vi vill inte att den kommunala verksamheten eller våra gemensamma tillgångar hamnar i fickorna på privata vinstintressen. Vi betraktar inte skolan, vården och omsorgen som handelsvaror som man kan köpa och sälja. Därför säger vi nej till privatiseringar av den kommunala verksamheten. Istället vill vi satsa på och utveckla den kommunala sektorn, öka personaltätheten och skapa en jämställd, solidarisk, tolerant och miljövänlig kommun. Detta kräver en rättvis fördelning av våra gemensamma resurser och att alla har tillgång till vår gemensamma välfärd.

Vår vision för Katrineholmskommun är en kommun som präglas av öppenhet, tolerans, jämlikhet och jämställdhet, där alla medborgare ges samma förutsättningar, där alla medborgare välkomnas oavsett bakgrund.

Vår ambition är att utveckla Katrineholms kommun till Sveriges främsta välfärdskommun där resurserna används där de behövs, där behoven, inte vinstintressen styr, där tolerans och mångfald råder över fördomar och enfald och där jämlikhet och jämställdhet är den rådande normen.

Kopiera länk